Camprodon, els nostres orígens
– des del 1893 –
Història
La història de Birba es remunta al segle XIX i ens situa a Camprodon.
Camprodon es troba situat al cor mateix del Pirineu Oriental, a la província de Girona. Construït sobre tradicions centenàries i envoltat de natura, ofereix contrastos increïbles en qualsevol època de l’any.
En aquesta localitat, la família Birba regentava aleshores un petit negoci d’ultramarins. En aquella època, Camprodon, pel seu clima i entorn natural, ja començava a ser una de les destinacions d’estiueig preferides dels barcelonins. Això va fer prosperar el negoci, especialment els melindros i els productes de confiteria, que s’havien començat a elaborar per al públic estival i que ben aviat van assolir gran fama per la seva qualitat i sabor.
Tanmateix, durant els mesos d’hivern, quan hi mancaven els estiuejants, les vendes eren molt minses. Això va fer que, el 1893, la família Birba comencés a elaborar galetes, les quals com que no eren tan peribles com els pastissos, es podien distribuir sense problemes.
La demanda creixia cada vegada més i les galetes començaren a destacar com el que finalment acabarien sent: el producte principal del negoci.
Més tard, un dels fills de la família, Llorenç Birba Cordomí, va aprendre l’ofici de mestre pastisser i va aconseguir gran renom. Les galetes s’elaboraven de manera molt artesanal en un petit obrador del soterrani de la casa. També es disposava d’un magatzem i d’una sala d’encaixat.
L’originalitat de les receptes i la gran qualitat de les matèries primeres van fer que les galetes assolissin un gran prestigi i que la demanda augmentés a tot Catalunya. La marca Birba va començar a ser sinònim de qualitat, sabor i naturalitat, i va ser reconeguda per elaborar productes molt naturals, amb procediments artesanals i amb els millors ingredients de la zona.
El 1929, atès que l’obrador va esdevenir petit, es va construir la primera fàbrica Birba al centre mateix de Camprodon, a l’avinguda Maristany. Aquest mateix any, va rebre el Gran Premi de l’Exposició Internacional de Barcelona.
Durant la guerra civil, l’edifici de la fàbrica es va veure afectat en diverses ocasions pel conflicte i va haver de ser reconstruït. Van ser moments molt difícils, en què cal destacar que, per l’escassetat de matèries primeres, es va arribar fins i tot a sembrar blat i remolatxa per obtenir-ne sucre i farina per poder continuar elaborant les galetes.
El 1961, Llorenç Birba Cordomí va ser condecorat amb la Medalla de Bronze al Mèrit en el Treball pel seu esforç i dedicació.
D’aleshores ençà, l’empresa ha passat per diferents etapes fins a arribar als propietaris actuals, però sempre ha estat fidel al llegat de la família, respectant els processos d’elaboració artesanal i cuidant al màxim la selecció i qualitat dels ingredients dels seus productes.
La fàbrica actual es va construir l’any 2008 al costat de Camprodon i compta amb més de 7.000 m2. Encara s’hi conserven els forns de la fàbrica originària, que funcionen perfectament.
Avui dia, la gamma de productes Birba es compon de diferents varietats, la majoria de les quals es fabricaven ja en els inicis de l’empresa, el 1893.
Cronologia
Final del s.XIX
A Camprodon, al cor del Pirineu oriental (Girona), la família Birba obre una botiga que ven tot tipus de producte. Més endavant amplia el negoci amb una confiteria per oferir coques i pastissos de pasta de full als nombrosos estiuejants.
1893
Es comencen a elaborar galetes en un obrador artesanal al soterrani de la casa de la família. Tenen un forn d’escopeta i alguna màquina, i també una sala d’encapsar i un magatzem petit. Aviat comencen a envasar les galetes en capses.
1929
S’inaugura la primera fàbrica Birba a l’avinguda Maristany de Camprodon. Aquest any es concedeix a la marca el Gran Premi de l’Exposició Internacional de Barcelona.
Postguerra
Durant la Guerra Civil, la fàbrica ha de reconstruir-se. Aquesta època és molt difícil per l’escassetat de matèries primeres. El gran esforç en la reconstrucció porta Llorenç Birba Cordomí a ser condecorat amb la medalla al mèrit en el treball per la seva dedicació i el seu esperit emprenedor.
1987
Galetes Camprodon canvia de mans i deixa de pertànyer a la família Birba. En aquest moment que es fa una inversió molt forta en maquinària per adaptar-se a les noves necessitats del mercat.
Anys 90
Forta expansió comercial per abordar la distribució moderna. S’amplia la varietat de galetes amb el llançament de Nuria Integral, Nuria Mini Xoco i Miniassortiment Birba.
2008
Inauguració i posada en marxa de la nova fàbrica a Camprodon amb més de 7.000 m2 i capacitat de triplicar la producció anterior. Encara es conserven màquines i forns de la primera fàbrica.
2009-2010
S’amplia encara més la gamma disponible, amb el llançament de Nuria Mediterrània i Nuria Sense Gluten per al públic celíac. A més a més, es llança Mos, dins de la gamma d’Especialitats.
2013
La propietat passa a mans d’un grup d’inversors catalans que assumeix també la gestió de la firma.
2014-2015
Es continua apostant pel creixement, amb el llançament de dues varietats noves: Tast, dins de la gamma d’Especialitats, i Nuria 0% Sucres, dins de la gamma Nuria.