- Les primeres galetes es van començar a elaborar el 1893 en un petit obrador que hi havia al soterrani de la casa familiar, moltes d’elles formen part de l’assortit actual Birba.
- La fàbrica actual es va construir el 2008, també a Camprodon, i compta amb més de 7.000 m².
- Actualment es produeixen un milió de galetes diàries sempre amb ingredients naturals, sense conservants ni colorants, com el 1893.
En 2018 Galetes Camprodon celebra el seu 125è aniversari. El seu lema “125 anys de bones galetes artesanes” rendeix homenatge a la forma en què Birba elabora les galetes: sempre amb ingredients naturals de la més alta qualitat, sense conservants, ni colorants ni oli de palma.
La història de Birba es remunta al segle XIX i ens situa a Camprodon.
Camprodon està situat al cor mateix del Pirineu Oriental, a la província de Girona. Construït sobre tradicions centenàries i envoltat de natura, ofereix contrastos increïbles en qualsevol època de l’any.
En aquesta localitat, la família Birba regentava aleshores un petit negoci d’ultramarins. En aquella època, Camprodon, pel seu clima i entorn natural, ja començava a ser una de les destinacions d’estiueig preferides dels barcelonins. Això va fer prosperar el negoci, especialment els melindros i els productes de confiteria, que s’havien començat a elaborar per al públic estival i que ben aviat van assolir gran fama per la seva qualitat i sabor.
Tanmateix, durant els mesos d’hivern, quan hi mancaven els estiuejants, les vendes eren molt minses. Això va fer que, el 1893, la família Birba comencés a elaborar galetes, les quals com que no eren tan peribles com els pastissos, es podien distribuir sense problemes.
La demanda creixia cada vegada més i les galetes començaren a destacar com el que finalment acabarien sent: el producte principal del negoci.
Les galetes s’elaboraven de manera molt artesanal en un petit obrador del soterrani de la casa. També es disposava d’un magatzem i d’una sala d’encaixat.
L’originalitat de les receptes i la gran qualitat de les matèries primeres van fer que les galetes assolissin un gran prestigi i que la demanda augmentés a tot Catalunya. La marca Birba va començar a ser sinònim de qualitat, sabor i naturalitat, i va ser reconeguda per elaborar productes molt naturals, amb procediments artesanals i amb els millors ingredients de la zona.
El 1929, atès que l’obrador va esdevenir petit, es va construir la primera fàbrica Birba al centre mateix de Camprodon, a l’avinguda Maristany. Aquest mateix any, va rebre el Gran Premi de l’Exposició Internacional de Barcelona.
Durant la guerra civil, l’edifici de la fàbrica es va veure afectat en diverses ocasions pel conflicte i va haver de ser reconstruït. Van ser moments molt difícils, en què cal destacar que, per l’escassetat de matèries primeres, es va arribar fins i tot a sembrar blat i remolatxa per obtenir-ne sucre i farina per poder continuar elaborant les galetes.
D’aleshores ençà, l’empresa ha passat per diferents etapes fins a arribar als propietaris actuals, però sempre ha estat fidel al llegat de la família, respectant els processos d’elaboració artesanal i cuidant al màxim la selecció i qualitat dels ingredients dels seus productes.
La fàbrica actual es va construir l’any 2008 al costat de Camprodon i compta amb més de 7.000 m². Encara s’hi conserven els forns de la fàbrica originària, que funcionen perfectament.
Avui dia, la gamma de productes Birba es compon de diferents varietats, la majoria de les quals es fabricaven ja en els inicis de l’empresa, el 1893.
En els darrers anys, la innovació ha estat clau per la firma que ha apostat per línies de productes saludables: sense sucre, sense gluten i ecològics, seguint tendències clau pel consumidor; encara que, tal com diu en Víctor Marsal, actual gerent i propietari de l’empresa: “La nostra principal innovació ha estat no innovar i continuar fent els productes naturals, sense conservants ni colorants, tal com es feien el 1893”.
2018: Activitats 125è aniversari
Amb motiu d’aquesta celebració, durant l’any 2018 s’han realitzat una sèrie d’activitats de màrqueting.
La principal és la campanya de publicitat. Per primera vegada a la seva història Birba realitza una campanya de televisió. La campanya “La venjança dels avis” reivindica el concepte de “fer les coses com abans“. S’han fet dues onades (maig i setembre-octubre) i ha tingut molt bona acollida per part del consumidor. La campanya ha sortit en TV, premsa gràfica i canals digitals.
A més, s’ha editat un llibre commemoratiu dels 125 anys, explicant la història de la marca i s’han llançat dos nous productes “edició especial” en llaunes que representen litografies originals de cartells publicitaris antics.
Sobre Galetes Camprodon
Volum total de producció:
2016: 1.390 Tns 2017: 1.500 Tns 2018 (est): 1.650 Tns
Facturació total:
2016: 5,9 M€ 2017: 7,1 M € 2018 (est): 8,2 M €
Varietats de galetes comercialitzades: 60 varietats diferents
Països als quals exporta:
Xina, Romania, Panamà, Japó, Uruguai, Aràbia Saudí, Kazakhstan, Corea, Perú, Algèria, Rússia, Mèxic, Hong Kong, Regne Unit, Estats Units Amèrica, Polònia, Grècia, Reunión, Iran, Singapur, Emirats Àrabs, Tailàndia, Canadà i Filipines.
Nre. de treballadors: 66