Ingredients naturals
Ous
Una de les principals diferències de les galetes Birba és que no s’elaboren amb ou en pols sinó que es fan amb ous frescos trencats a mà un a un. Igual que a casa. Són ous frescos procedents de granges de la província de Girona.
L’ou és des del punt de vista nutritiu un dels aliments més complets i a més a més és de gran utilitat i versatilitat en pastisseria i rebosteria.
És ric en proteïnes d’alt valor biològic (ovoalbúmina), àcids grassos essencials (omega-3 i omega-6) i calci. A més a més conté gairebé totes les vitamines (tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), àcid pantotènic (B5), biotina (B8), àcid fòlic (B9), cianocobalamina (B12), vitamina A, β carotens, vitamina D, vitamina E i vitamina K) i és una bona font de minerals (fòsfor, iode, ferro, seleni, zinc i crom).
Té moltes propietats naturals: clarificador, gelificant, colorant, espessidor… En concret en rebosteria destaca la seva capacitat escumejant i es fa imprescindible en un gran nombre de receptes.
El procés que se segueix a Birba és el següent: Primer es fa la millor selecció d’ous frescos entre diverses granges. A la fàbrica s’emmagatzemen refrigerats i diàriament hi ha una operària que s’encarrega del procés de trencar els ous manualment (es trenquen 3000 ous al dia). Se separa la clara del rovell: el rovell s’utilitza per a la massa de les galetes, i la clara s’afegeix també a la massa però un cop muntada o batuda a punt de neu.
El fet d’utilitzar ous frescos proporciona a les galetes un sabor característic i únic.
Mantega
Les galetes de Birba estan elaborades amb autèntica mantega fresca de vaca. La fàbrica de Birba és una de les poques fàbriques de galetes que utilitzen mantega fresca per a l’elaboració dels seus productes. Mantega de gran qualitat (82% de matèria grassa) que prové exclusivament de la nata de la llet de vaca, no conté additius BHA ni BHT i procedeix de Girona, Lleida, Astúries i Holanda.
La mantega és rica en nutrients molt beneficiosos per a la salut com la vitamina A i les vitamines D, E i K2. A més a més és rica en minerals com el manganès, el crom, el zinc, el coure i el seleni (poderós antioxidant) i és una excel·lent font de iode.
En l’àmbit culinari és conegut el seu gran valor, que aporta als nostres productes un sabor únic i diferent.
Sabies que?
Hi ha diferències importants entre la mantega i la margarina. Els greixos de la mantega són naturals i tenen característiques organolèptiques molt apreciades. La mantega s’obté de la nata de la llet i és rica sobretot en vitamines A i D. La margarina és una greix que s’obté en l’àmbit industrial a partir d’olis vegetals (blat de moro, gira-sol i soia principalment). El desavantatge és que en aquest procés es formen greixos transformats. Per tant, la mantega i la margarina són dos greixos diferents i encara que la margarina pot contenir també vitamines liposolubles aquestes sempre ho seran per addició.
Llet
La llet és un producte natural i tradicional, que es consumeix des de l’antiguitat. Té un gran valor nutritiu i és un dels aliments més complets. Aporta minerals i vitamines com calci, potassi, fòsfor, vitamina A, C i B12.
La llet millora el valor nutritiu i el sabor dels productes de rebosteria, ja que tots els components de la llet tenen influència en la massa i els productes acabats, i millora la textura i el gust dels productes.
A Birba utilitzem llet completa i llet desnatada en funció del producte a elaborar. La llet desnatada també ens aporta molts nutrients, però sense els greixos.
Farina de blat
La farina és un aliment bàsic que aporta energia gràcies al seu contingut en hidrats de carboni d’absorció lenta. És un ingredient clau en l’elaboració de galetes. La farina que s’utilitza a Birba és farina de blat (tant refinada com integral) del tipus galetera: és diferent de la que s’utilitza per elaborar el pa. Té una força menor per tal que les galetes es formin bé i tinguin l’esponjositat desitjada. Per aconseguir-ho s’utilitzen blats de procedències diferents, com Espanya, Anglaterra i el Canadà entre altres. Busquem blats de zones plujoses per aconseguir les característiques de força idònies.
També s’utilitza, per als productes sense gluten, farina d’arròs i farina de blat de moro.
Sucre
El sucre, a més a més de ser un ingredient principal que aporta dolçor, contribueix a donar estructura als productes de brioixeria i confiteria. A més a més, és un conservant natural.
Quan es forneja amb la resta d’ingredients produeix reaccions de Maillard que són les responsables de l’olor, el color, i el gust a torrat tan característics de les galetes. També ajuda a donar a la massa una consistència més cruixent perquè cristal·litza amb la calor del fornejat.
Per tant les funcions del sucre tenen a veure amb característiques bàsiques del producte com el color, el gust, la textura, la hidratació i la conservació.
A Birba s’utilitza sucre blanc refinat i també sucre morè. La gran part del sucre es converteix en sucre de llustre a les nostres pròpies instal·lacions.
Xocolata
La xocolata té moltes propietats: ajuda a reduir l’estrès, disminueix el colesterol, és antioxidant i ajuda a mantenir la flora intestinal.
A Birba utilitzem xocolata per a la cobertura i el farciment d’algunes de les nostres varietats. La xocolata que s’utilitza a Birba és autèntica xocolata negra amb un mínim d’un 60% de cacau. Aquest tipus de xocolata habitualment només s’utilitza en bomboneria. Procedeix de l’Amèrica Central.
És una xocolata saludable, amb un alt contingut en flavonoides i un alt poder antioxidant. Sana i deliciosa!
Nibs de cacau
Els nibs de cacau són trossets de la llavor del cacau natural torrada. Molt nutritius i saludables. Un superaliment amb tota l’aroma del cacau. Cruixents i amb un gust deliciós i intens de xocolata pura, lleugerament amarg.
Tenen moltíssims beneficis: són molt rics en antioxidants i magnesi i una bona font de calci, ferro, coure, zinc i potassi; proporcionen energia saludable i ajuden a millorar l’estat d’ànim. Una manera molt sana de menjar xocolata!
Ametlles
Les ametlles que utilitzem a Birba són ametlles dolces repelades que procedeixen de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears. Són de diversos tipus (Llargueta, Comuna, Soleta, Ferran Duel, etc.) i de diversos calibres.
L’ametlla dolça és molt apropiada per les seves nombroses propietats nutricionals.
A més a més de ser una magnífica font d’energia, les ametlles aporten fibra, són riques en proteïnes i molt riques en àcids grassos essencials molt beneficiosos per a la salut: contenen un alt percentatge de greixos monoinsaturats, protectors del sistema cardiovascular.
Aporten quantitats significatives de vitamines del grup B (B2, riboflavina) i vitamina E (poderós antioxidant). També proporciona coure, fòsfor, manganès, magnesi i destaca especialment en el seu aportament de calci.
Avellanes
Les avellanes són una fruita seca d’alt valor nutricional: tenen un contingut alt d’àcids grassos monoinsaturats, són molt energètiques i una bona font de fibra. A més a més, aporten vitamina A, vitamina E i àcid fòlic i són una excel·lent font de calci i magnesi.
Les avellanes que s’utilitzen per a les galetes Birba són de tipus Negreta i procedeixen de Catalunya. Es compren crues i es fornegen i es torren a Birba, com si fossin galetes. Després es pelen manualment deixant sempre una mica de pell, ja que aquesta és molt nutritiva. Per acabar es trituren i s’incorporen com a ingredient a les masses de galeta.
Oli d’oliva
L’oli d’oliva és un dels greixos vegetals més antics i és la font principal de lípids de la dieta mediterrània, tan beneficiosa per a la salut.
L’oli d’oliva ens aporta diversos nutrients i és ric en vitamina K i vitamina E.
L’oli d’oliva que s’utilitza a Birba té un mínim d’un 20% d’oli verge extra de procedència espanyola. Moltes de les nostres galetes s’elaboren només amb oli d’oliva.